Prodaja dukata
Dukati 4 gr, cena 36.000 din
Dukat VASKRSENJE


Gospod Isus Hristos sahranjen je u Getsimanskom vrtu u jednu pecinu nakon raspeca, koju zapecatise velikim kamenom i postavise strazare. U nedelju, treci dan po raspecu, sidje Andjeo Gospodnji i zdrobi kamen na ulazu u pecinu i Isus Hristos izadje napolje i vaskrsnu. Lice mu bese kao munja, a odelo belo kao svetlost. Vojnici se uplasise i pobegose vicuci: "Hristos je vaskrsnuo". Kada izjutra zene mironosnice dodjose da obidju Isusov grob zatekose ga praznog i Andjeo im rece da idu u grad i jave ostalima da je Gospod nas vaskrsnuo iz mrtvih. One odmah poslusase i odose da ovu radosnu vest razglase svima. Od tada svi su se poceli pozdravljati pozdravom "Hristos vaskrese", pa cak i danas posle 2000 godina. Znaci, Vaskrs je najveci hriscanski praznik, jer je taj dan Isus Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, pobeio je smrt i svim ljudima darovao vecni zivot.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu  Dukat     Vaskrsenje     Detaljnije  
Dukat Sv. Nikola

Slavi se:- 19. decembra, kao Sveti Nikola, Nikoljdan- 22. maja, kao Nikolaj, letnji Sveti Nikola (prenos mostiju Svetog oca Nikolaja) Sveti Nikolaj cudotvorac, arhiepiskop mirlikijski u celom hriscanskom svetu poznat kao Sveti Nikola, jedan od najvecih hriscanskih svetitelja. Rodjen je u vreme cara Valerijana (253-260.) u maloazijskoj oblasti Likiji, u gradu Patari, kao sin jedinac bogatih roditelja. Otac Teofan i majka Nona, su po ondasnjem obicaju, svoje jedino dete posvetili Bogu.

CENA NA UPIT

Dostupan za kupovinu  Dukat     Sv. Nikola     Detaljnije  
Dukat Sv. Vasilije Ostroski

Dukat Sveti Vasilije Ostroski. Hercegovac poreklom, Sveti Vasilije Ostroski rodjen je 28. decembra 1610. u selu Mrkonjicima u Popovom polju. Kao sin siromasnih, ali poboznih ljudi, od malena je vaspitavan u duhu pravoslavnog milosrdja i dobrocinstva. Dok je kao decak cuvao stoku, delio je poslednji zalogaj hrane sa siromasnijima od sebe. U strahu od Turaka, roditelji su ga sklonili u obliznji manastir Zavalu, gde je Iguman bio njegov stric, Jeromonah Serafim. Tu se opismenio i stekao sire znanje o hriscanstvu. Prodaja dukata u zlatarama GOLD NA dve lokacije.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu  Dukat     Sv. Nikola     Detaljnije  
Dukat Sv. JOVAN KRSTITELJ

Dukat Sveti Jovan 3gr. Sveti Jovan preteca i krstitelj. Slavi se:20. januara - Sveti Jovan, Jovanjdan9. marta (8. marta prestupne godine) - prvo i drugo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Svakoga ko se pokajao, Jovan je krstavao u reci Jordan i to krstenje se nazivalo u znak pokajanja, ali se time nisu oprastali gresi. Sveti Jovan dospeo je u tamnicu, nakon sto je javno pricao o nameri carskog namesnika Iroda, koji se razveo da bi se ozenio zenom svoga brata, svojom snahom Irodijadom, koja mu je dosla glave. Prodaja dukata u zlatarama GOLD .

CENA NA UPIT

Dostupan za kupovinu


  Dukat     Sv. Jovan     Detaljnije  
Dukat SVETA PETKA

Dukat sa likom Svete Petke - poznata jos pod nazivom Prepodobna mati Paraskeva, Petkovaca, Sveta Paraskeva. Pravoslavni crkveni praznik koji se obelezava (slavi) 27. oktobra. Sveta Petka je rodjena u X veku u selu Epivatu, blizu Trakijskog grada Kalikratije. Predpostavlja se da je bila Srpkinja. Posto je mlada ostala bez roditelja, otisla je u Carigrad, zamonasila se u Jordanskoj pustinji i ostala tu do starosti. Pred kraj zivota se vratila u Epivitu i tamo prozivela jos dve godine u neprestanom postu i molitvi, sluzeci pri crkvi Svetog Apostola. nakon smrti, sahranjena je na mestu gde se sahranjuju stranci. Posle mnogo godina, njene mosti su otkrivene i svecano prenete u crkvu Svetih Petra u Epivitu. Njene mosti su prenosene vise puta. Prodaja dukata, zlatare GOLD na dve lokacije

CENA NA UPIT

Dostupan za kupovinu


  Dukat     Sv.Petka     Detaljnije  
Dukat Sv. Sava

Slavi se 27. januara kao slava Sveti Sava. Ne postoji sveta licnost snaznije utkana u svest i bice srpskog naroda od lika Svetog Save. On je jedini svetitelj ciji praznik Srbi slave kao crkvenu, skolsku, esnafsku i porodicnu slavu. Na osnovu onoga sto je danas napisano i izreceno o svetitelju Savi, malo kome nije poznato da je Rastko, najmladji sin raskog zupana Nemanje i zupanice Ane, rodjen oko 1175. godine, kao mladic krisom otisao na Svetu Goru gde se uprkos protivljenju roditelja zamonasio i dobio ime Sava. Iako sin srpskog vladara, u potpunosti se posvetio monaskom nacinu zivota zbog cega je uzivao veliki ugled medju svetogorskim monasima.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu


  Dukat     Sv. Sava     Detaljnije  
Dukat KNEGINJA MILICA

Milica je rodjena oko 1335. godine, a oko 1353. godine se udala za Kneza Lazara. Imali su sedmoro dece. Kada joj je muz umro, Milica je upravljala narodom i drzavom, jer su sinovi jos bili mali. Kada je njen najstariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Od tada Kneginja Milica je mogla da napusti drzavne poslove i da sa svojom rodjakom Jefimijom ode u manastir Ljubostinju, gde se i zamonasila i dobila novo ime Evgenija. Pred smrt je primila monaski zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija. U manastiru u Ljubostinji je provela poslednje dane svoga zivota, gde je i preminula 11. novembra 1405. godine.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu


  Dukat     Knjeginja Milica     Detaljnije  
Dukat KNEZ LAZAR


Slavi se 28. juna kao Sveti car Lazar, Vidovdan. Knez Lazar, rodjen oko 1329. godine u Prilepcu, kod Novog Brda, gde je njegov otac Pribac Hrebeljanovic bio kancelar cara Dusana. Mladi Lazar Hrebeljanovic rastao je na Dusanovom dvoru, gde je bio uvazavan zbog svoje cestitosti, vitestva i poboznosti. Oko 1353. godine ozenio se Milicom, cerkom velikog kneza Jug-Bogdana i tako se orodio sa porodicom Nemanjica, a ne dugo potom je dobio i dostojanstvo kneza. Posle smrti Cara Dusana (1355), kao jedan od oblasnih velikasa, vlada delom srpskog carstva, a nakon Maricke bitke i smrti cara Urosa, postaje vazan stub drzavnog jedinstva.
Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu


  Dukat     Knez Lazar     Detaljnije  
Dukat NIKOLA TESLA

Dukat, Nikola Tesla je rodjen 1856-1943. u Smiljanu. Jedan od najblistavijih umova sveta, koji je covecanstvu poklonio epohalne izume. Uveo je svet u elektricno doba, osmislio indukcioni motor, naizmenicnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bezicnu komunikaciju, elektricne automobile i mnostvo drugih cudesnih otkrica. Ime je dobio po dedi sa oceve strane. Pocetak sklovanja otpoceo je u rodnom mestu, zatim se preselio u Gospic, gde nastavlja skolovanje, a zatim odlazi u Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu.

CENA NA UPIT

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Nikola Tesla     Detaljnije