Prodaja dukata
Dukati 4 gr, cena 36.000 din
Dukat VASKRSENJE
Gospod Isus Hristos sahranjen je u Getsimanskom vrtu u jednu pecinu nakon raspeca, koju zapecatise velikim kamenom i postavise strazare. U nedelju, treci dan po raspecu, sidje Andjeo Gospodnji i zdrobi kamen na ulazu u pecinu i Isus Hristos izadje napolje i vaskrsnu. Lice mu bese kao munja, a odelo belo kao svetlost. Vojnici se uplasise i pobegose vicuci: "Hristos je vaskrsnuo". Kada izjutra zene mironosnice dodjose da obidju Isusov grob zatekose ga praznog i Andjeo im rece da idu u grad i jave ostalima da je Gospod nas vaskrsnuo iz mrtvih. One odmah poslusase i odose da ovu radosnu vest razglase svima. Od tada svi su se poceli pozdravljati pozdravom "Hristos vaskrese", pa cak i danas posle 2000 godina. Znaci, Vaskrs je najveci hriscanski praznik, jer je taj dan Isus Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, pobeio je smrt i svim ljudima darovao vecni zivot.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Vaskrsenje     Detaljnije  
Dukat Sv. Nikola

Slavi se:- 19. decembra, kao Sveti Nikola, Nikoljdan- 22. maja, kao Nikolaj, letnji Sveti Nikola (prenos mostiju Svetog oca Nikolaja) Sveti Nikolaj cudotvorac, arhiepiskop mirlikijski u celom hriscanskom svetu poznat kao Sveti Nikola, jedan od najvecih hriscanskih svetitelja. Rodjen je u vreme cara Valerijana (253-260.) u maloazijskoj oblasti Likiji, u gradu Patari, kao sin jedinac bogatih roditelja. Otac Teofan i majka Nona, su po ondasnjem obicaju, svoje jedino dete posvetili Bogu.

Cena: 36.000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Sv. Nikola     Detaljnije  
Dukat Sv. Vasilije Ostroski

Dukat Sveti Vasilije Ostroski. Hercegovac poreklom, Sveti Vasilije Ostroski rodjen je 28. decembra 1610. u selu Mrkonjicima u Popovom polju. Kao sin siromasnih, ali poboznih ljudi, od malena je vaspitavan u duhu pravoslavnog milosrdja i dobrocinstva. Dok je kao decak cuvao stoku, delio je poslednji zalogaj hrane sa siromasnijima od sebe. U strahu od Turaka, roditelji su ga sklonili u obliznji manastir Zavalu, gde je Iguman bio njegov stric, Jeromonah Serafim. Tu se opismenio i stekao sire znanje o hriscanstvu. Prodaja dukata u zlatarama GOLD NA dve lokacije.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Sv. Nikola     Detaljnije  
Dukat Sv. JOVAN KRSTITELJ

Dukat Sveti Jovan 3gr. Sveti Jovan preteca i krstitelj. Slavi se:20. januara - Sveti Jovan, Jovanjdan9. marta (8. marta prestupne godine) - prvo i drugo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Svakoga ko se pokajao, Jovan je krstavao u reci Jordan i to krstenje se nazivalo u znak pokajanja, ali se time nisu oprastali gresi. Sveti Jovan dospeo je u tamnicu, nakon sto je javno pricao o nameri carskog namesnika Iroda, koji se razveo da bi se ozenio zenom svoga brata, svojom snahom Irodijadom, koja mu je dosla glave. Prodaja dukata u zlatarama GOLD .

Cena: 36.000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Sv. Jovan     Detaljnije  
Dukat SVETA PETKA

Dukat sa likom Svete Petke - poznata jos pod nazivom Prepodobna mati Paraskeva, Petkovaca, Sveta Paraskeva. Pravoslavni crkveni praznik koji se obelezava (slavi) 27. oktobra. Sveta Petka je rodjena u X veku u selu Epivatu, blizu Trakijskog grada Kalikratije. Predpostavlja se da je bila Srpkinja. Posto je mlada ostala bez roditelja, otisla je u Carigrad, zamonasila se u Jordanskoj pustinji i ostala tu do starosti. Pred kraj zivota se vratila u Epivitu i tamo prozivela jos dve godine u neprestanom postu i molitvi, sluzeci pri crkvi Svetog Apostola. nakon smrti, sahranjena je na mestu gde se sahranjuju stranci. Posle mnogo godina, njene mosti su otkrivene i svecano prenete u crkvu Svetih Petra u Epivitu. Njene mosti su prenosene vise puta. Prodaja dukata, zlatare GOLD na dve lokacije

Cena: 36.000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Sv.Petka     Detaljnije  
Dukat Sv. Sava

Slavi se 27. januara kao slava Sveti Sava. Ne postoji sveta licnost snaznije utkana u svest i bice srpskog naroda od lika Svetog Save. On je jedini svetitelj ciji praznik Srbi slave kao crkvenu, skolsku, esnafsku i porodicnu slavu. Na osnovu onoga sto je danas napisano i izreceno o svetitelju Savi, malo kome nije poznato da je Rastko, najmladji sin raskog zupana Nemanje i zupanice Ane, rodjen oko 1175. godine, kao mladic krisom otisao na Svetu Goru gde se uprkos protivljenju roditelja zamonasio i dobio ime Sava. Iako sin srpskog vladara, u potpunosti se posvetio monaskom nacinu zivota zbog cega je uzivao veliki ugled medju svetogorskim monasima.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Sv. Sava     Detaljnije  
Dukat KNEGINJA MILICA

Milica je rodjena oko 1335. godine, a oko 1353. godine se udala za Kneza Lazara. Imali su sedmoro dece. Kada joj je muz umro, Milica je upravljala narodom i drzavom, jer su sinovi jos bili mali. Kada je njen najstariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Od tada Kneginja Milica je mogla da napusti drzavne poslove i da sa svojom rodjakom Jefimijom ode u manastir Ljubostinju, gde se i zamonasila i dobila novo ime Evgenija. Pred smrt je primila monaski zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija. U manastiru u Ljubostinji je provela poslednje dane svoga zivota, gde je i preminula 11. novembra 1405. godine.

Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Knjeginja Milica     Detaljnije  
Dukat KNEZ LAZAR


Slavi se 28. juna kao Sveti car Lazar, Vidovdan. Knez Lazar, rodjen oko 1329. godine u Prilepcu, kod Novog Brda, gde je njegov otac Pribac Hrebeljanovic bio kancelar cara Dusana. Mladi Lazar Hrebeljanovic rastao je na Dusanovom dvoru, gde je bio uvazavan zbog svoje cestitosti, vitestva i poboznosti. Oko 1353. godine ozenio se Milicom, cerkom velikog kneza Jug-Bogdana i tako se orodio sa porodicom Nemanjica, a ne dugo potom je dobio i dostojanstvo kneza. Posle smrti Cara Dusana (1355), kao jedan od oblasnih velikasa, vlada delom srpskog carstva, a nakon Maricke bitke i smrti cara Urosa, postaje vazan stub drzavnog jedinstva.
Cena: 36. 000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Knez Lazar     Detaljnije  
Dukat NIKOLA TESLA

Dukat, Nikola Tesla je rodjen 1856-1943. u Smiljanu. Jedan od najblistavijih umova sveta, koji je covecanstvu poklonio epohalne izume. Uveo je svet u elektricno doba, osmislio indukcioni motor, naizmenicnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bezicnu komunikaciju, elektricne automobile i mnostvo drugih cudesnih otkrica. Ime je dobio po dedi sa oceve strane. Pocetak sklovanja otpoceo je u rodnom mestu, zatim se preselio u Gospic, gde nastavlja skolovanje, a zatim odlazi u Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu.

Cena: 36.000 din

Dostupan za kupovinu

  Dukat     Nikola Tesla     Detaljnije