Kupujte zlato cena ce mu rasti

"KUPUJTE ZLATO, VREDNOST CE MU RASTI" Analiticari veruju da vreme "radi" za plemeniti metal


Izvor : Blic
Datum: 23.04.2020.

Analiticari Bank of Amerike veruju da vreme "radi" za zlato.
"Kao ultimativni cuvar vrednosti, cene zlata su se uspesno pokazale u proteklih 15 meseci, uz rast vise od 10 odsto otkako su Federalne rezerve u januaru 2019. izvrsile preokret monetarne politike", pisu stratezi na celu s Mihaelom Vidmerom.
"Velicina glavnih bilanci centralne banke bila je stabilna na oko 25 odsto BDP-a u poslednjoj deceniji ili slicno, bas kao i cena zlata", dodaje firma.

"Buduci da se ugovori s ekonomskim ucinkom ostro povecavaju, fiskalni troskovi se povecavaju, a bilance centralne banke udvostrucuju, cvrste valute mogu se naci pod pritiskom. A investitori ce ciljati na zlato. Dakle, stavljamo na trziste nase prognoze i sada prognoziramo prosecnu cenu zlata od 1.695 dolara po unci u 2020. i 2.063 dolara po unci u 2021. Ciljanu cenu zlata podigli su s 2.000 na 3.000 dolara po unci.

Investitori koji traze zastitu od privrednog pada i ciljanu reflaciju ekonomije putem fiskalnih i novcanih podsticaja okrenuce se zlatu radi sigurnosti. Ili kako analiticari BofA pisu: "Fed ne moze stampati zlato."